Bra att veta...

Massage och akupressur/stresspunktsbehandling kan hjälpa din häst att bättre klara av det slitage och påfrestningar som träning innebär. Muskelspänningar och stress hos hästen kan på sikt skapa kompensatoriska problem i andra delar av hästens kropp.

Massagen ökar välbefinnandet hos hästen, såväl fysiskt som psykiskt. Den ökar blodcirkulationen och skyndar på kroppens egen läkningsförmåga.

Hur ofta skall man ge hästen massage?

Ja, det beror lite på. Har din häst redan problem kan det behövas 3-5 besök inom en kortare tidperiod och därefter 3-6 besök under en längre tidsperiod.

Vissa problem, som t.ex en "avstängd" muskulatur - pga långvariga problem - kan det t.o.m ta 2-3 massagetillfällen innan man "kommer igenom". En häst som t.ex har avstängd muskulatur i ryggen kan det ibland dröja några behandlingar innan den reagerar med smärta i ryggen. Det innebär inte att hästen inte har problem tidigare utan bara att hästen som ett försvar "stängt av" sin ryggmuskulatur...

Upplever du inte att din häst har några direkta problem kan en bra intervall vara kanske 1-2 gånger/månad av "proffs" massör och att du själv masserar hästen några gånger där emellan.


Om hästen har specifika problem, om hästen är tävlingsindivid, hobbyhäst eller "skogsmulle" - dvs vilken belastning hästen utsätts för har också betydelse för hur ofta man bör se till att hästen får massage. Ju hårdare belastning, desto större behov finns det generellt att hästen behöver behandling. Man kan jämföra häst på högre tävlingsnivå med en elitidrottsman/kvinna - de får OFTA massage för att förebygga skador.

Det finns vissa tillfällen där man INTE skall massera (det kallas kontraindikationer):
  • Vid feber och infektioner (eftersom massagen ökar blodcirkulationen & därmed kan öka febern/infektionen)
  • Vid frakturer och akuta bristningar
  • Subluxationer (urledvridningar)
  • Hudsjukdomar
  • Om hästen står på medicinering (speciellt smärtlindring - vid annan medicinering bör man rådfråga veterinär först).
  • Dräktig häst (speciellt högdräktig)
Vid akuta skador (t.ex om hästen fått en spark) skall man inte massera på själva skadeområdet inom åtminstone 72 timmar (kan vara längre beroende på skada). Det finns dock inget som hindrar att man masserar övriga delar av hästen.