Om mig

Jag har erfarenhet av egna hästar sedan början av 70-talet. Började min ridkarriär på Bodens Ridklubb och hos "Bränna-Karin" i Boden i början av 70-talet. Bodde fram till 1979 i Luleå och var under ungdomsåren engagerad i Luleå Ridklubb. Sen flyttade jag till Blåsmark utanför Piteå där jag fortfarande bor på min gård med stall och ridhus.

Jag har arbetat i 40 år som ridlärare och är utbildad Level 2 Ridlärare (gamla RIK 2 utbildningen). Jag har jobbat på bl.a Luleå RK, Kalix RF, Älvsby RF och Piteå RK. På de tre sistnämnda som Ridskolechef. Sedan 1994 driver jag en egen liten ridskola med fn 8 egna hästar.

Tävling har inte varit mitt främsta intresse men under 70-90-talet tävlade jag en del i såväl dressyr som hoppning med en 2:a och 4:e plats i dressyr DM (Distriktsmästerskap) som främsta meriter.

Så länge jag kan minnas har hästars rörelse fascinerat mig - att intressera sig för rörelsemekanik och hästens välbefinnande fann sig då naturligt. I mitten av 90-talet utbildade jag mig till Hästmassör på Axelssons Animal Massage School. Ungefär parallellt gick jag en 5-poängs kurs på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Uppsala. Kursens namn var "Hästens rörelseapparat" och handlade om hur hästen fungerar biomekaniskt.

Under åren efter detta har jag kontinuerligt utbildat mig vidare när det gäller hästens rörelsemekanik, jag följer ständigt aktuell forskning som kommer på området.

Sedan slutet på 90-talet har jag haft inriktningen "klassisk fransk ridning" i såväl min egen ridning som på min ridskola. Det är en ridning som tar stor hänsyn till hästens rörelsemekanik. Man arbetar mycket med hästens balans och avspänning.

Utöver ovanstående har jag sedan 1994 jobbat som utbildningskonsulent hos Norrbottens Ridsportförbund där jag arbetar med allt som rör deras utbildningsverksamhet - alltifrån budgetering, planering till genomförande. 

Varför CS EquiLibrium?

Ja, första bokstäverna är mina initialer :-) Andra delen är en lek med ord. '"Equi" används ofta i hästrelaterade sammanhang (Equiterapeut, equipage osv) trots att ordet som sådant inte "finns" om man tittar i olika ordböcker - däremot betyder latinska Equus häst. Slår man på ordet Equi så kommer Equus upp som en böjningsform av Equi.
 Översättningen på engelska ordet Equilibrium är jämvikt och definitionerna:

  1. The condition of a system in which competing influences are balanced, resulting in no net change.
  2. (physics) The state of a body at rest or in uniform motion in which the resultant of all forces on it is zero.
  3. (chemistry) The state of a reaction in which the rates of the forward and reverse reactions are the same.
  4. Mental balance
Eftersom jag tyckte att ovanstående ord väl förklarar vad åtminstone jag strävar efter i mitt hästägande - en "Balanserad häst" i jämvikt såväl psykiskt som fysiskt så fick arbetsnamnet bli CS EquiLibrium....